Brandstof E10

 

Vanaf 1 januari 2017 is de huidige benzine in alle Belgische tankstations vervangen door de nieuwe E10. Deze nieuwe benzine bevat maximaal 10% ethanol tegenover de klassieke 5% en is daarom een stuk milieuvriendelijker.

 

Yamaha :


Wie met een Yamaha rijdt die gebouwd is na 1990, hoeft zich eigenlijk geen zorgen te maken. Je motor zal perfect draaien op de nieuwe benzine. De prestaties van je machine zullen weinig tot niet worden beïnvloed, noch voor wat betreft het vermogen, noch voor het verbruik.
Voor motoren die van VOOR 1990 dateren, is het aangewezen om benzine 98 te tanken. Maar 98 was ook voor de komst van de nieuwe benzine 95 E10 al de beste keuze voor oldtimers, dus in de praktijk rijden de meeste klassiekers nu al met de hoogwaardige benzine 98.
Maar bovenal dien je in de eerste plaats je gebruikershandleiding te raadplegen, daarin wordt duidelijk vermeld welke de beste brandstof is voor jouw machine.

 

Honda :

Febiac gaf recent een lijst vrij aan de dealers met de do & don'ts volgens elk specifiek model/merk.

Via de link hieronder kan je op de onafhankelijke website van Febiac nagaan of jouw motor geschikt is voor de nieuwe E10


 

Kanttekeningen bij de kwaliteit van de brandstof:


Alleen wie extreem weinig kilometers maakt met een machine van na 1990, zouden we aanraden om over te schakelen op benzine 98. De nieuwe brandstof is kwalitatief gezien namelijk inferieur aan de oude en wordt bijgevolg veel sneller slecht. Bij een motor die lang stilstaat kan er dus afzetting van de brandstof optreden, waardoor bepaalde leidingen verstopt kunnen geraken. Daarnaast wordt door de snellere verdamping het brandstofmengsel nog minder rijk aan octaan, wat voor slechte ontbranding zorgt . Deze twee eigenschappen leiden dan weer tot een risico op detoneren (pingelen) van de motor waardoor er schade aan de motor kan ontstaan.
Voor motorfietsen die regelmatig rijden is er dus geen enkel probleem, daarbij is het benzineverloop groot genoeg en krijgt de brandstof niet de kans om eventueel residu af te zetten of slecht te worden. Maar ook voor die motorrijders hebben we nog twee gratis tips: 1. Als je weet dat je je motor lange tijd gaat stallen dan tank je  best de laatste 2 tankbeurten benzine 98, zo ben je zeker dat het hele systeem afgevuld is met 98 alvorens je je machine opbergt voor zijn winterslaap. 2. Als je tankt en je morst een beetje brandstof E10 op gelakte onderdelen (reservoir, kuipwerk), kuis die overtollige brandstof dan meteen af, want de nieuwe brandstof is door het hogere ethanolgehalte corrosiever dan de oude en bijt nog sneller en agressiever in op lakken en vernissen.